

He kaihautū hou mō te Poari o Te Aratuku Whakaata Irirangi Māori

I pānui tahitia e ngā Hoa-Toihau o Te Mātāwai, a Mereana Selby rāua ko Waihoroi Shortland he tīma kaihautū hou mō te Poari o Te Aratuku Whakaata Irirangi Māori.

Ko Jamie Tuuta (*Ngāti Mutunga, Taranaki, Ngāti Maru, Te Ātiawa, Ngāti Tama*) te Toihau hou o te Poari o Te Aratuku Whakaata Irirangi Māori, ko Peter-Lucas Jones (*Te Aupouri, Ngāi Takoto, Ngāti Kahu*) te toihau tuarua o te Poari.

Hei tā te Hoa-Toihau o Te Mātāwai, a Waihoroi Shortland, "Ka mihi i konei ki ngā Minita i mahi tahi ai ki a mātou mō ngā kopounga nui whakaharahara nei, ka titiro whakamua hoki ki te haere tonu o tā mātou hononga tānekaha i a mātou ka oke tahi ai, ka whai tahi ai ki te whakahohoro ake i te whakarauoratanga o te reo Māori.

"He tauira tūturu tēnei o te hononga pono i waenga i te Māori me te Karauna; i konei, ko Te Mātāwai me ngā Minita e āta mahi ana ki te whakatinana i te whakahaumanutanga me te whakarauoratanga o tēnei o ā tātou taonga, te reo Māori,"

E whakamārama ana te Ture mō te Te Aratuku Whakaata Irirangi Māori 2003 i te kawenga tahi a ngā Minita e tika ana me ngā hoa-toihau o Te Mātāwai kia mahi ngātahi ki te kopou i tētahi toihau me tētahi toihau tuarua ki te Poari.

Hei tā Mereana Selby, hoa-toihau o Te Mātāwai, "Ko te mahi kē ko te kopou i te tangata tika ki te tūranga tika i runga i ngā wheako me te whai mana, nō reira ki te titiro a Te Mātāwai e ōrite ana te whai whakaaro me te ngoi e kimihia ana, e angitū ai te hautū i te whakarauoratanga o te reo Māori."

Hei tāna anō, "E pakari ana te tū tahi a te tokorua nei i roto i te reo me ngā tikanga Māori, ka mutu e rua, e rua e kohara nui ana, e titiro whakamua ana ki te whakahaumanu i te reo Māori kia noho anō ai hei reo ūkaipō i roto i ngā kāinga me ngā hapori. He kopounga nui whakaharahara ēnei ka ārahi i ngā mahi whakarauora i te whānuitanga atu o te ratonga."

KA MUTU

Mō ētahi atu pārongo, whakapā mai ki a: Roihana Nuri 021 225 7575



Fresh leadership for the Māori Television Service board

The co-chairs of Te Mātāwai Mereana Selby and Waihoroi Shortland today announce a fresh leadership team for the board of the Māori Television Service.

Jamie Tuuta (*Ngāti Mutunga, Taranaki, Ngāti Maru, Te Ātiawa, Ngāti Tama*) is the new chair of the Māori Television Service Board and Peter-Lucas Jones (*Te Aupouri, Ngāi Takoto, Ngāti Kahu*) is the new deputy chair of the board.

"I'd like to thank the responsible Ministers for working with us on these two critical appointments, and we look forward to continuing our strong relationship as we tackle and accelerate te reo Māori revitalisation together," says Te Mātāwai Hoa Toihau Waihoroi Shortland.

"This is a tangible example of the genuine partnership between Māori and the Crown; in this case Te Mātāwai and the Ministers in the active implementation of the restoration and revitalisation of our taonga te reo Māori."

The Māori Television Service (Te Aratuku Whakaata Irirangi Māori) Act 2003 outlines the joint role of the responsible Ministers and the co-chairs of Te Mātāwai to act jointly to appoint the chairperson and the deputy chairperson of the board.

"It's about appointing the right people to the right roles based on their experience and credibility and from Te Mātāwai's perspective Jamie and Peter-Lucas have the right kind of complementarity and energy required for successful te reo Māori revitalisation leadership," says Te Mātāwai co-chair Mereana Selby.

"They are both very well grounded in te reo Māori and tikanga, and they both share the same passion and vision to restore te reo Māori as a nurturing first language within homes and communities. These are critical appointments that will lead the revitalisation efforts across the service," she says.

END

For more information, contact: Roihana Nuri 021 225 7575